Even voorstellen.

Wij zijn Yvonne en Koen.

Yvonne, ’67, opgegroeid in Sint Anthonis en getrouwd met Koen, ’62, geboren en getogen in Cuijk.

Ik (Koen) zeil al sinds mijn 12e jaar. Mijn vader kocht een houten 16m2 en ik wilde daar ook graag mee zeilen. Maar aangezien ik pas 12 jaar was en dus te klein voor zo’n grote boot, kreeg ik na enig aandringen een Springer, een houten gaffel getuigd zeilbootje van 3,5 meter met fok. Al gauw kon ik met die boot blindelings alle windrichtingen op. Bij Cuijk ontwikkelden zich de Kraayenbergse Plassen, een groot ontgrindingsgat, wat in de loop der jaren uitgroeide tot een mega recreatieplas van meer dan 360 hectare water. Na een zeilkamp in Friesland op mijn 14e jaar mocht ik zelfstandig met de 16m2 op pad en zo gingen we jaren met vrienden op vakantie naar de Biesbosch, Veluwemeer, de IJssel en IJsselmeer, Friesland en Limburg. Vele tochten met overnachtingen op de boot.

image1        image2

 

Vaak droomde ik in die tijd van verre zeiltochten over zee en van onbewoonde eilandjes met witte stranden en palmbomen.
Mijn zonen, Thomas (`89) en Bram (`91) zeilden in de weekenden al mee in de Maxi-Cosi toen ze nog niet konden lopen. En tijdens hun middelbare school zijn we met ons drieën het IJsselmeer nog een keer overgestoken met de 16m2.

In 2005 leerde ik (Yvonne) Koen kennen. Koen had een zeilboot, ik werd al zeeziek op de Amsterdamse grachten en was dus niet gelijk enthousiast. Maar op mooie zonnige dagen bleek de combinatie van zeilen en relaxen op de 16m2 fantastisch. De vrijheid, de stilte, de natuur, het sporten, de wereld vanaf het water, back to basic, puur genieten. Ook ik werd aangestoken door het zeilvirus en de zeeziekte bleek (vooralsnog) meer fabel dan feit.

Zeilboot jun-10 (5)

Na een rugoperatie in 2009 kon Koen niet meer zeilen in de 16m2 en na 34 jaar trouwe dienst moest Koen daardoor de zeilboot helaas verkopen. Einde zeiltijdperk dachten we. Maar nadat we de zomer erna bij een goede vriend een middag op zijn zeiljacht meevoeren, en Koen de volgende dag geen last had van zijn rug, bleek zeilen toch nog mogelijk. We gaan gewoon een zeiljacht kopen!
Zo gezegd, zo gedaan. We kochten een Mallart Start 7, bijna 8 meter lang met een binnenboord dieselmotortje. We noemden haar Sogno (droom).

DSC04572

Thomas en Bram zijn dan al volwassen en varen eigenlijk niet meer mee. We hebben er in de zomervakanties mee de Zeeuwse wateren, Friese meren, IJsselmeer en Waddenzee bezeild. Vaak ook hele weekenden op de boot; kleine vakanties in de omgeving van Cuijk. En weer dromen over verre reizen en mooie baaien in helblauwe wateren. Totdat we in januari 2014, (Koen had inmiddels geen werk meer) besloten om zijn droom te gaan verwezenlijken. We verkopen ons huis en kopen een oceaanwaardig zeiljacht en gaan de wijde waterwereld in!
Na maanden van lezen, zoeken, oriënteren, luisteren, kijken en denken vinden we wat we zochten.

In juli 2014 kopen we een stalen Van de Stadt 36 Zeehond uit 1992: de Heavy Metal.

DSC04948

Zij is zeer degelijk uitgevoerd met een mooi teakdek en in goede staat. We hebben haar die zomer in een jachthaven aan het Hollands Diep gelegd. We zijn er nagenoeg elk weekend naar toe gegaan, hebben gezeild en geoefend met manoeuvreren en ook vaak familie en vrienden meegenomen om hun een dag te laten voelen waar wij de komende jaren op gaan leven.
In de zomer van 2015 zijn we naar Engeland, Noord-Frankrijk en België gezeild en na 3 weken vakantie wisten we het zeker: we hebben een goed schip gekocht.

IMG_5559

Op 1 augustus 2015 werd in Dinteloord de mast eraf gehaald en netjes opgeborgen want hij komt er pas in het voorjaar van 2016 weer op. Zonder mast kunnen we ermee naar Cuijk varen. En dan zijn we weer terug waar ooit de droom begon: op de Kraayenbergse Plassen. Heerlijke avonden en weekenden genoten van spelevaren (helaas voorlopig dus even niet zeilen) op de plassen en de Maas. Mooie zonsondergangen, zwemmen, hapje, drankje met z’n tweetjes en met gasten. Nog even van profiteren voordat HM (we noemen haar ook wel Hare Majesteit…) eind september de wal op gaat en de grote klus begint om haar helemaal klaar te maken voor de grote reis. Ondertussen zijn we ook bezig met een website, www.deheavymetal.nl , waar belangstellenden onze voorbereidingen en later onze reis kunnen volgen. Op facebook zijn we ook te volgen, HM Heavy Metal.

16 gedachten over “Hoe het begon

 1. Jan Hermsen Beantwoorden

  Een behouden vaart en terugkeer!
  Ik zal jullie website goed in de gaten houden.
  Helaas is de actieradius van mijn vliegtuig niet meer dan 2000 km (als ik er alleen in zit en een reserve tank meeneem) en kan ik jullie niet onderweg bezoeken.
  Wat een prachtige onderneming. Zo’n droom had ik ook toen ik 10 jaar was….

 2. Willy Beantwoorden

  Wij vertrekken in 2017 voor de tweede keer.
  Van 2004 tot 2012 zijn we de wereld rond gezeild.
  Laat iets van jullie horen.

  • Heavy Metal

   Hoi Willy en Ria,
   Ik zie dat jullie ons op 22aug 2016 al gezien hebben. Had ik toen al gereageerd? Wanneer zien we elkaar weer?
   Groetjes Yvonne en Koen

 3. Peter & Carolien Beantwoorden

  Yvonne & Koen
  Heel veel succes en heel veel plezier tijdens jullie avontuurlijke reis.
  We gaan jullie missen,of reizen we een keertje naar een of andere haven !!!!!!!
  We zien het wel.
  Heel vee lleifs van Peter & Carolien

 4. mj vos Beantwoorden

  Hai kanjers , met veel plezier heb ik jullie verhaal gelezen . Ik weet hoe mooi het leven is op het water . Jullie doen het met de wind , ik doe het met diesel .
  Opknappen gaat heel veel tijd inzitten , ik ben 4 weken bezig geweest alleen om de romp van nieuwe verf te voorzien .
  Neem de tijd en geniet van je klus , dan geniet je nog meer van je boot als deze gereed is .

  ik blijf jullie volgen hihi
  mr T

 5. Auke en Anita Beantwoorden

  Hoi Koen en Yvonne, wat een leuk verhaal. Fijn dat jullie droom echt uit gaat komen. We wensen jou Koen, veel succes met deze klus en ik Auke, kom gauw een keer kijken naar de vorderingen. Heel interessant Groet Auke Anita

 6. Edith en Robin Beantwoorden

  Lieve Koen en Yvonne,
  Dit ziet er zeer proffesioneel uit hoor, heel anders dan ons reisverslag die doet in vergelijking met deze wat amateuritisch aan maargoed niet minder leuk om gemaakt te hebben. Tjee wat een avontuur gaan jullie tegemoet, wij kunnen alleen maar zeggen na geproefd te hebben van 3 maanden niet werken en alleen maar leuke dingen doen, geniet van het leven we zijn er oer slot van rekening maar even. Carpe Diem en geniet!! Hopelijk wordt jullie huisje ook snel verkocht want we weten niet hoe het daar nu mee staat, maar een ding is zeker. Volgend jaar gaat het loos en jullie verdienen het. We blijven jullie volgen en hopelijk komt er nog gelegenheid om jullie gedag te zeggen voordat jullie het ruime sop kiezen.

 7. Danielle Beantwoorden

  Hi Yvonne en Koen,

  Heel veel succes met het klussen. Blijf jullie zeker volgen….
  Il tuo Sogno è la mia barca di Sogno diventata.

  Groetjes

 8. Roni Beantwoorden

  Hoi Koen en Yvonne,

  Wat een mooi verhaal! Ik ben hartstikke trots op jullie en geniet vanaf Goeree=Overflakkee lekker met jullie mee!
  Ik wens jullie behouden vaart. xxx

 9. Frank Rutten Beantwoorden

  Hoi Ivonne & Koen,

  Zeer mooie boot hebben jullie. Ik heb er een paar weken terug al achter mogen liggen aan de pasantensteiger in Cuijk en zag hem daarna bij de jachtwerf staan. Veel succes met het klaarmaken voor jullie grote droomtocht.
  Groet’n,
  Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *