Even voorstellen.

Wij zijn Yvonne en Koen.

Yvonne, ’67, opgegroeid in Sint Anthonis en getrouwd met Koen, ’62, geboren en getogen in Cuijk.

Ik (Koen) zeil al sinds mijn 12e jaar. Mijn vader kocht een houten 16m2 en ik wilde daar ook graag mee zeilen. Maar aangezien ik pas 12 jaar was en dus te klein voor zo’n grote boot, kreeg ik na enig aandringen een Springer, een houten gaffel getuigd zeilbootje van 3,5 meter met fok. Al gauw kon ik met die boot blindelings alle windrichtingen op. Bij Cuijk ontwikkelden zich de Kraayenbergse Plassen, een groot ontgrindingsgat, wat in de loop der jaren uitgroeide tot een mega recreatieplas van meer dan 360 hectare water. Na een zeilkamp in Friesland op mijn 14e jaar mocht ik zelfstandig met de 16m2 op pad en zo gingen we jaren met vrienden op vakantie naar de Biesbosch, Veluwemeer, de IJssel en IJsselmeer, Friesland en Limburg. Vele tochten met overnachtingen op de boot.

image1        image2

 

Vaak droomde ik in die tijd van verre zeiltochten over zee en van onbewoonde eilandjes met witte stranden en palmbomen.
Mijn zonen, Thomas (`89) en Bram (`91) zeilden in de weekenden al mee in de Maxi-Cosi toen ze nog niet konden lopen. En tijdens hun middelbare school zijn we met ons drieën het IJsselmeer nog een keer overgestoken met de 16m2.

In 2005 leerde ik (Yvonne) Koen kennen. Koen had een zeilboot, ik werd al zeeziek op de Amsterdamse grachten en was dus niet gelijk enthousiast. Maar op mooie zonnige dagen bleek de combinatie van zeilen en relaxen op de 16m2 fantastisch. De vrijheid, de stilte, de natuur, het sporten, de wereld vanaf het water, back to basic, puur genieten. Ook ik werd aangestoken door het zeilvirus en de zeeziekte bleek (vooralsnog) meer fabel dan feit.

Zeilboot jun-10 (5)

Na een rugoperatie in 2009 kon Koen niet meer zeilen in de 16m2 en na 34 jaar trouwe dienst moest Koen daardoor de zeilboot helaas verkopen. Einde zeiltijdperk dachten we. Maar nadat we de zomer erna bij een goede vriend een middag op zijn zeiljacht meevoeren, en Koen de volgende dag geen last had van zijn rug, bleek zeilen toch nog mogelijk. We gaan gewoon een zeiljacht kopen!
Zo gezegd, zo gedaan. We kochten een Mallart Start 7, bijna 8 meter lang met een binnenboord dieselmotortje. We noemden haar Sogno (droom).

DSC04572

Thomas en Bram zijn dan al volwassen en varen eigenlijk niet meer mee. We hebben er in de zomervakanties mee de Zeeuwse wateren, Friese meren, IJsselmeer en Waddenzee bezeild. Vaak ook hele weekenden op de boot; kleine vakanties in de omgeving van Cuijk. En weer dromen over verre reizen en mooie baaien in helblauwe wateren. Totdat we in januari 2014, (Koen had inmiddels geen werk meer) besloten om zijn droom te gaan verwezenlijken. We verkopen ons huis en kopen een oceaanwaardig zeiljacht en gaan de wijde waterwereld in!
Na maanden van lezen, zoeken, oriënteren, luisteren, kijken en denken vinden we wat we zochten.

In juli 2014 kopen we een stalen Van de Stadt 36 Zeehond uit 1992: de Heavy Metal.

DSC04948

Zij is zeer degelijk uitgevoerd met een mooi teakdek en in goede staat. We hebben haar die zomer in een jachthaven aan het Hollands Diep gelegd. We zijn er nagenoeg elk weekend naar toe gegaan, hebben gezeild en geoefend met manoeuvreren en ook vaak familie en vrienden meegenomen om hun een dag te laten voelen waar wij de komende jaren op gaan leven.
In de zomer van 2015 zijn we naar Engeland, Noord-Frankrijk en België gezeild en na 3 weken vakantie wisten we het zeker: we hebben een goed schip gekocht.

IMG_5559

Op 1 augustus 2015 werd in Dinteloord de mast eraf gehaald en netjes opgeborgen want hij komt er pas in het voorjaar van 2016 weer op. Zonder mast kunnen we ermee naar Cuijk varen. En dan zijn we weer terug waar ooit de droom begon: op de Kraayenbergse Plassen. Heerlijke avonden en weekenden genoten van spelevaren (helaas voorlopig dus even niet zeilen) op de plassen en de Maas. Mooie zonsondergangen, zwemmen, hapje, drankje met z’n tweetjes en met gasten. Nog even van profiteren voordat HM (we noemen haar ook wel Hare Majesteit…) eind september de wal op gaat en de grote klus begint om haar helemaal klaar te maken voor de grote reis. Ondertussen zijn we ook bezig met een website, www.deheavymetal.nl , waar belangstellenden onze voorbereidingen en later onze reis kunnen volgen. Op facebook zijn we ook te volgen, HM Heavy Metal.

18 gedachten over “Hoe het begon

 1. Marlon en Sandra Beantwoorden

  Hoi lieve vrienden,

  Wat een geweldig avontuur zijn jullie hiermee samen aangegaan. Met veel plezier en belangstelling net jullie website bekeken en alles gelezen. We gunnen jullie heel veel dagen met fijn zeilweer maar we zullen zeker ook aan jullie denken. Als de storm hier om het huis brult en ons al een onrustige nacht geeft.

  Heel veel respect en liefs van ons en tot schrijfs 🙂

  Sandra en Marlon Xx

 2. Astrid Beantwoorden

  Hi Yvon en Koen wat een leuke site hebben jullie en prachtig om alle verhalen te lezen. Echt jammer dat we elkaar de laatste maanden niet meer gezien en gesproken hebben. Geniet van jullie droom en doe voorzichtig!
  Liefs Eric en Astrid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *