Afscheid, 03-07-2016

IMG_7475

Een Nederlandse zomerzondagavond. Zo’n 18 graden, blauwe lucht met witte en grijze watjeswolken, de natuur diepgroen. Rozige wangen van de zon en een paar glazen witte wijn. Ik heb net afscheid genomen van Koen. Hij bracht me naar het station en blijft zelf nog een paar dagen op de boot in Dinteloord. Ik nestel me in de intercity van Roosendaal naar Nijmegen met m’n ipad op schoot en laat mijn gedachten nog eens over deze, na regenachtige weken eindelijk weer eens zonnige, dag gaan. Een zonnige dag met een gouden en een donker randje. We namen vanmiddag namelijk afscheid van Hans en Elise. Zij vertrokken met hun SY Isabella voor hun grote zeilreis. Familie en vrienden toastten, haalden herinneringen op en lieten een traan. Afgelopen week heb ik elke dag aan Elise en het komende afscheid moeten denken. Hoe zou ze zich voelen? Hoe is het met de vertrek-stress? Hoe kom je zo’n laatste week voor je vertrek door? Het was vanmiddag dan ook een vreemde gewaarwording: vrolijk, verdrietig en spannend. Maar toch vooral blij voor hen. Eindelijk is het zover, hun droom gaat in vervulling. En wie weet zien we elkaar in 2018 weer in de Carieb! Wij zijn immers ook al een eind op weg. Nog niet varend, maar wel in voorbereiding. De HM is zo goed als klaar voor vertrek, nu de opvarenden nog 🙂

Afgelopen maand zijn Koen en ik veel van elkaar gescheiden geweest. Begin juni hebben we de HM tijdens een zomers weekend naar Dinteloord gebracht. Een mooie tocht over de kronkelende en door vele regenval zeer sterk stromende en chocoladekleurige Maas. Overnachting in de idyllische Biesbosch. Een kleine vakantie. Na driekwart jaar klussen, peinzen en beslissingen nemen was daar eindelijk de eerst vaart. Het zomerse weer was een mooi cadeautje, vooral Koen had dat verdiend.
Maar aangezien het klussen nog niet helemaal was gedaan, bleef Koen doordeweeks in Dinteloord terwijl ik de laatste dagen aftelde op mijn werk.

Koen monteerde maststeps op de mast. De bedrading en lijnen in de mast werden gecheckt, de zalingen er weer op, de mast werd gepoetst, verlichting vervangen. BN Jachtservice zorgde voor nieuwe verstaging en de mast werd weer op de boot gezet. De HM werd weer een zeilboot.
De achterhut werd weer top afgewerkt, geschuurd en gelakt. De laatste elektrische bedrading werd aangelegd, de plotter ingebouwd in een mooi kastje in de kuip (met dank aan beste vriend Michel). Het grootzeil er weer op, gordijntjes maken, de kajuit weer gezellig inrichten. De HM werd weer een huisje.

Helaas heeft de bedrading van de radar de verbouwing niet overleefd. We kopen een nieuwe radar met wifi die beeld op onze plotter kan weergeven. Die stond ergens onderaan ons wensenlijstje en is nu (geluk bij een ongeluk?) bovenaan gekomen. Volgens mij heeft Koen expres door de bedrading heen geboord 😉 … Weer een klusje erbij dus. Ook het nieuwe reddingsvlot, in een container, moet nog een plekje op het dek krijgen. De buiskap en kuiptent worden opnieuw gestikt door Re-Style. De buiskap wordt dan ook gelijk voorzien van een extra ruitje wat ook vervangen kan worden door horgaas zodat het op warme dagen lekker kan doorwaaien in de kuip.

Morgen komt Theo, de vorige eigenaar en bouwer van de Heavy Metal, een kijkje nemen. Best spannend, wat vindt hij van de nieuwe HM? Het oordeel over zijn, met eigen handen gebouwde kindje, doet ons zeker wat.
En dan wordt ze morgen ook nog eens getaxeerd door een professionele taxateur. Dit wordt door de verzekeringsmaatschappij voorgeschreven om de nieuwe verzekerde waarde vast te kunnen stellen.

Dus Koen blijft wederom een paar daagjes in West-Brabant terwijl ik onderweg ben naar Oost-Brabant. De laatste keer afscheid voor een paar dagen. Ik moet nog drie dagen werken, dan ook afscheid van de collega’s op kantoor.

Wat een afscheid en wat een spanning… Maar ook wat een prachtig nieuw levensdoel en invulling van dagen, maanden, jaren. Wat een geluk!

 

4 gedachten over “Afscheid, 03-07-2016

 1. Astrid Beantwoorden

  Lieve Yvonne en Koen,

  Het afscheid van de vaste maar ook nieuwe maatjes aan land van Van Lanschot was bijzonder. Blij dat jullie ook genoten hebben ! Succes met de laatste voorbereidingen, we zien elkaar nog gelukkig. Het gaat nu wel echt beginnen!

  Ik voel jullie dagboek met veel plezier!

 2. Mario Beantwoorden

  Het word wel steeds emotioneler voor mij om de verhalen te lezen merk ik, omdat het afscheid nu steeds dichterbij komt.
  Maar wat gun ik het jullie. Echt!!!!
  Succes met de laatste dagen op het werk.

  liefs Mario,Jessica en Alice

  • De Heavy Metal Bericht auteur

   En om te schrijven… Lieve Mario, Jessica en Alice, de spanning loopt op nu de maanden naar het afscheid af beginnen te tellen. En dan kun je zulke lieve woorden goed gebruiken. Thanks! XXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *