Oude ambachten, 20-02-2016

IMG_6893Na een echt Hollands after-Carnaval griepvirus heeft Koen vandaag zijn oude ambacht weer opgepakt. Of wat er op lijkt. Koen is na zijn studie begonnen bij een steenhouwerij. Het begon zo’n 35 jaar geleden als mooi ambachtelijk werk. Kappen, hakken, schuren, frijnen, polijsten, poetsen. Handwerk bij het maken van grafstenen en interieurwerk. Van manusje van alles tot chef werkplaats. In de loop der jaren namen machines veel handwerk over. Bij Koen bleef de passie van de ambachtelijke steenhouwer aanwezig. Hij werd leermeester en droeg kennis en vaardigheden omtrent het mooie natuurproduct over op jonge mensen. Het werk veranderde, het grafwerk maakte plaats voor aanrechtbladen, dorpels, vensterbanken. Europees hardsteen maakte plaats voor een Chinese variant. De concurrentie nam daarmee toe. Voeg daar nog een portie economische crisis aan toe en een steenhouwer zonder werk is een feit. Dat overkwam Koen vier jaar geleden. Het was een fikse klap, maar de passie voor natuursteen en het hier aan gelinkt interieurwerk bleef.

Vandaag mag hij bij B-Dutch weer even aan de slag in zijn oude ambacht. Om een schitterend aanrecht- en wastafelblad voor de HM te maken van Corian. Nee, geen natuursteen deze keer, maar een moderne kunststof.

Vrolijk springt hij uit bed, en dat is heel wat voor mijn mol die voor geen goud zijn bed zou verkopen… Hij heeft er zin in! Ik draai me nog een keer lekker om onder ons warme donzen dekbed. Ik kuch en kuch en snotter nog een keer. Hè wat fijn dat het weekend is en dat ik nog een beetje ziek wat langer in bed kan blijven. Aan het eind van de ochtend krijg ik een fotootje op de app. Een plaatje van een wastafelblad. Hij kan het gewoon nog steeds! Tuurlijk! Met fijne hulp van Luciën en Danny van B-Dutch.
Een uurtje later bromt onze oude Mercedes de oprit op. Ik verwacht dat hij alleen een wastafelblad mee naar binnen brengt. Maar nee, alles is al klaar: het aanrechtblad, de afdekplaten voor de koelkast, het wastafelblad en alle opvulrandjes. Klus geklaard, helemaal blij. En mooi! Dat wordt chique badderen en afwassen 🙂
‘Zal ik naar de boot gaan en beginnen met monteren?’ zegt ie met een brede glimlach. ‘Nee, laat ik het maar niet doen, de griep is nog steeds niet helemaal uit m’n lijf en vanavond hebben we een feestje.’

Hè wat super, wat een mooi project, wat een fijne dag ondanks bergen zakdoeken, zeehond-achtige hoest en heel veel regen. It’s a beautiful day!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *