Back home op een warme winterdag, 31-12-2015

DSC06015En dan is het alweer zover, drie maanden verstreken, drie maanden volop geklust en gezwoegd, drie maanden naar dit moment toegewerkt.Het spannende moment van te water laten, van check, check, dubbel check, zijn alle huiddoorvoeren waterdicht en heeft Koen niets over het hoofd gezien?

Op maandag zet Koen de laatste puntjes op de i. Op dinsdag wordt de HM, voorzichtig manoeuvrerend langs de vele winterliggers en klusprojecten op de werf van Verhulst in Niftrik, op de bok onder de kraan gereden. Ze wordt voor enkele dagen ‘aan banden gelegd’ 🙂 . De schitterend glanzende laklaag wordt zorgvuldig beschermd met tuinkussens tussen de banden en het schip. En dan wordt ze nauwgezet richting het water van de Loonse Waard gebracht en langzaam te water gelaten. Als het onderwaterschip helemaal is onder gedoopt in dat waar het hoort, begint het checken van alle huiddoorvoeren, afsluiters, slangen. Koen controleert meerdere malen of hij geen natte voeten krijgt, of de bilgen droog blijven, of hij niets hoort bubbelen en borrelen. Alles lijkt perfect in orde te zijn! Top werk geleverd dus door een top klusser alias kapitein!

Woensdag nog maar eens terug voor een tweede inspectie. Jippie, nog steeds geen druppel water te bespeuren. Nu nog zorgen dat de motor weer aangezwengeld kan worden. En ja hoor, geen vuiltje aan de lucht, motortje ronkt weer als vanouds en zelfs nog beter! Even in de achteruit en de vooruit…. maar oei, dat lukt niet helemaal. Grrrr…. dat is even een tegenvaller. Gelukkig is Theo Verhulst op de werf. Met zijn tig jaren ervaring weet hij direct de vinger op de zere plek te leggen, Koen lost het op en we kunnen weer zowel vooruit als achteruit varen. Wel zo handig 😉 .

En dan is het alweer donderdag, de allerlaatste dag van 2015, voor mij één van de spannendste dagen van 2015 als het de HM betreft: ze wordt terug gevaren naar Cuijk.
Koen heeft gezorgd voor een geschikte bemanning: broer Do en neef Yannick. Do heeft gezorgd voor een goed gevulde picknickmand inclusief oliebollen. Alex Verhulst heeft gezorgd voor een laatste kop koffie in de kantine. Wij hebben gezorgd voor een plak cake. De weergoden hebben gezorgd voor een fraaie, zonnige en warme (zo’n 14 gr) winterdag. Yannick zorgt voor het schieten van mooie plaatjes. Kortom, de banden mogen er af, de HM en haar bemanning zijn klaar voor vertrek…

Ik zwaai de mannen uit en rijd terug naar Cuijk. Of zal ik toch eerst nog even naar Nijmegen rijden voor de door enkele collega’s georganiseerde en toch wel verleidelijk klinkende ‘champie- & oliebollen(werk)dag’? Nee, toch maar niet, thuis nog genoeg te doen. Ik moet immers ook nog oliebollen en wat andere lekkernijen regelen voor Oudejaarsavond. Om de spanning wat tot bedaren te brengen dicht ik een mail aan René en Brigit van SY Blue Spirit. Zij vertrekken over enkele dagen van de Kaapverden naar Paramaribo en wij dromen zo wat met hen mee… In de tussentijd blijf ik maar denken: ‘nog steeds geen water binnen?, loopt de motor nog?, heb ik goed gekeken naar de openingstijden van de sluis in Grave?, etc. etc. etc.
Ondertussen is de Heavy Metal het enige verkeer op de Maas tussen Niftrik en Cuijk. Netjes wordt de sluiswachter aangeroepen via de marifoon. De sluis gaat echter ook gelijk open. Dat komt niet vaak voor; als enig vaartuig in de sluis van Grave. Lekker los aanleggen, geen groen drap van de sluismuren op de stootwillen en de boot, fijn. En na het schutten rustig verder naar de ingang van de Kraayenbergse Plassen: de keersluis.

En dan komt het verlossende telefoontje van Koen: ‘we liggen aan de steiger in de haven van de Kraya!’. Back home. ‘Super, ik kom er aan om jullie op te halen!’
Yes! Natuurlijk is het allemaal goed gegaan! Wat had ik anders verwacht? Alle klussen zijn zorgvuldig en wel overdacht uitgevoerd, dus…

Op de valreep van het oude jaar ook nog het goede nieuws van wederom een bezichtiging van ons huis. In de avond genieten we samen van bubbelen en borrelen, in een champagneglas wel te verstaan. En we proosten op een gelukkig, gezond en spannend 2016!

2 gedachten over “Back home op een warme winterdag, 31-12-2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *