De verwennerij is voorbij, 11-12-2015

IMG_6636Trots poserend voor ons toekomstige huis, enkele dagen voordat ze weer verhuist naar waar ze thuis hoort: buiten. We verwachten nog een maandje op de wal alvorens ze weer mag gaan drijven.

De afgelopen weken is er enorm veel gebeurd. Onze HM is in een compleet nieuw jasje gestoken. Ze glimt ons weer toe in een shiny nieuwe laklaag. Alle roestplekjes en beschadigingen zijn behandeld en weggewerkt; zowel de gehele buitenkant als de kuip zijn weer prachtig wit met zwart! Het onderwaterschip ziet er strak uit na vier lagen matzwarte antifouling en het motorluik en ankerbak zijn voorlopig goed beschermd tegen heel veel kubieke meters zilt zeewater.

 

79103Koen heeft vol geduld, soms met enige ergernis, soms wat teleurgesteld in het resultaat (was nergens voor nodig) en soms met een brede glimlach, een monnikenwerk geklaard: renovatie van het teakdek. Heel blij met de goede tips van Henk van Kennedy Scheepstimmerwerken (www.kennedy-scheepstimmerwerken.nl). Mede dankzij de door hem aangedragen handigheidjes is de klus mooi geklaard. Het dek is gedeeltelijk opnieuw ingerubberd en op plaatsen (bijvoorbeeld waar de steunen van de davids zaten) opnieuw met teak opgevuld.

Om strak onderweg Jack Sparrow en ander onvriendelijk gespuis op tijd te kunnen spotten is in de spiegel een extra patrijspoortje geplaatst. Zo één waar je wel van binnen naar buiten maar niet van buiten naar binnen kunt kijken. Ook in de kuip zijn we een patrijspoortje rijker. Voor wat extra frisse odeur 😉 in de toiletruimte is daar een openslaand raampje gemaakt.

En het klinkt pijnlijk: mevrouw is gebrandmerkt. Om ieder vorm van twijfel over het eigendom van de HM, in welk land ter wereld dan ook, te voorkomen, is ons schip ingeschreven in het kadaster. Zo zijn we op de boot altijd op een klein stukje Nederlands ‘grond’gebied en kunnen we het eigendom officieel aantonen met een zeebrief. We hopen van deze prijzige ambtenarij profijt te hebben bij het in- en uitklaren doordat de zeebrief een wereldwijd erkend document is (misschien trouwens aanvullend ook nog maar zorgen voor wat alcoholische versnaperingen voor dorstig douane-personeel in tropische oorden….).

Naast Koen waren ook de mannen van Gerron Solutions (www.gerron-solutions.nl) de afgelopen weken druk met ons project. Zij hebben inmiddels een fraai zwemplatform afgeleverd. Een degelijk frame met dito bevestiging op de spiegel. Een praktische uitbreiding van ons schip waar we vanaf kunnen duiken in blue lagoons, op kunnen douchen, de dinghy aan kunnen bevestigen etc. Koen mag dit project nu nog afronden door er teaklatten op te bevestigen.

In de tussentijd heb ik mijn vrije tijd gevuld met de allerlaatste studie-stress…. met gelukkig positief resultaat: certificaat Theoretische Kustnavigatie behaald! Nu nooit meer studeren, wat een weelde…. Alleen nog leuke dingen leren zoals salsadansen, vissen, duiken, schrijven, cocktails maken, sandboarden en nog meer van dat soort ongein :-). SproetenkoppieNa mijn examen ben ik Koen gaan helpen, onder ander met het aanbrengen van de antifouling. Dat leverde mooie zwarte sproeten op.

Als sluitstuk van de ‘binnen’-periode hebben we afgelopen week de door Theo (de bouwer en vorige eigenaar) zo goed gekozen naam ‘Heavy Metal’ weer op de zij- en achterkant gezet. We hebben gekozen voor een iets meer afgerond en daardoor wat vriendelijker ogend lettertype. Want hoezeer we alle serenades van ACDC ook waarderen, we zijn geen hardrockers. We zijn wel ongelofelijk trots op ons stuk zwaar staal!

En dan gaat ze dit weekend dus weer naar buiten. De verwennerij van een comfortabel warme en droge loods is over. Zowel Koen als de HM gaan voor de rest van het project opnieuw weer en wind trotseren. Gelukkig zijn de komende activiteiten ‘binnenboord’; o.a. revisie en inbouwen van de motor. Het worden weer een paar spannende weken. Gaat het motortje weer net zo prettig ronken als voorheen? En dan vervolgens de te water lating; zijn alle nieuwe afsluiters perfect en waterdicht bevestigd, is alles omtrent de motor juist gemonteerd? Houd de HM het droog? We gaan het meemaken!…..

KoenMaar nu eerst even genieten van een vrij weekend; Yvonne vermaakt zich met een goed glas wijn en The Voice of Holland op tv, Koen met een koud Brabants biertje, de laptop op schoot, foto’s toevoegend op deze website. En ondertussen mijmeren we en trakteren we elkaar op fantasieën over geweldige zeil- en anker-avonturen in verre oorden.

 

 

 

3 gedachten over “De verwennerij is voorbij, 11-12-2015

  1. Roni Beantwoorden

    Wat een leuk verhaal weer! En ja, schrijven kun je. Misschien kun je wel columns gaan schrijven voor een of ander blad. Brengt op zee dan ook weer geld in het laatje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *