Oeps!, 09-11-2015

DSC05889

Was ik er op voorbereid? Ja. Trof ik aan wat ik van tevoren in gedachten had genomen? Ja. Was het ok? Ja. Was het toch een beetje ‘schrikken’? Ja 🙂

Afgelopen donderdag fietste ik een beetje opgewonden en in spanning naar Niftrik. Na ruim 5 weken zou ik weer oog in oog staan met onze HM. Koen heeft mij in de die weken natuurlijk dagelijks op de hoogte gehouden van de verrichte werkzaamheden. Iedere avond bespreken we tijdens het diner alle perikelen die het opknappen van ons nieuwe huis met zich meebrengen. Koen vertelt, ik vraag, Koen vraagt en legt uit, we overleggen, wikken en wegen, voor- en nadelen worden breed uitgemeten, sommige vragen blijven nog een poosje in een wolkje hangen omdat we daar samen nog geen antwoord op kunnen geven. Er worden beslissingen genomen, soms samen en soms door Koen alleen omdat hij van bepaalde (technische) zaken nu eenmaal meer verstand heeft. De HM is dus veelbesproken, maar nu ga ik haar ook weer zien!

Fietsend langs de Maas, genietend van gouden herfstkleuren, probeer ik me in te beelden wat ik zal aantreffen. In Niftrik loop ik een beetje schuchter de loods binnen. Ons schip neemt een fiks deel van de ruimte in beslag. Koen staat bovenop het dek. Ik klim de steiger op die achter de spiegel staat. Een beetje onhandig klim ik aan boord. Oeps…

De HM is een werkplaats geworden en er is weinig over van ons knusse varende huis… Nu begrijp ik pas goed waarom Koen af en toe flink over z’n kale koppie wrijft en verzucht of het allemaal nog wel goed zal komen. Nu begrijp ik ook waarom hij thuis soms vermoeid op onze heerlijke loungebank ploft. Maar ook wat een werk er al door hem verzet is! Jeetje, er is al zoveel (vervelend) werk gedaan. Over alles is goed nagedacht en het is gedegen aangepakt. Ik ben trots op mijn kapitein en op de HM. Beiden blijven stoer overeind tijdens deze zware beproeving.

En wat is het fijn om, al is het maar een halve dag, mijn bijdrage te kunnen leveren. Een beetje schuren, buitenkant afwassen, dek vegen en stofzuigen (Koen heeft het rubber van het teakdek afgelopen week plaatselijk uitgegutst/verwijderd). Ondertussen kan Koen verder met de kuip schuren en roestvrij maken. Afgelopen week heeft hij de oneffenheden en kleine beschadigingen op het hele buitenschip behandeld. Ook de dieseltank gecontroleerd (die bio-diesel van tegenwoordig is heel bacterie-gevoelig en levert een mooi (maar verkeerd) oranje kleurtje op). En de mannen van Gerron hebben de bevestigingssteunen voor het zwemplateau bevestigd. Vol enthousiasme hebben zij deze opdracht aangepakt en de eerste mooie resultaten daarvan worden nu afgeleverd. Zaterdagochtend hebben Koen en ik nog een keer samen wat klussen opgepakt. Het ‘mooi maken’ komt nu steeds dichterbij. Komende week start Koen met het aflakken van de buitenkant. Binnenkort weer een stralende, hoogglanzende HM! Hopelijk, misschien, eindelijk!?…

2 gedachten over “Oeps!, 09-11-2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *