Zal ze ooit weer drijven? 17-10-2015

DSC05856Na drie weken fanatiek slopen  en verwijderen en uit elkaar halen en schuren lijkt ze bijna op een wrak. Moet dit ooit weer gaan zeilen? Twee avonturiers de wereld over varen? Ik kijk er af en toe een beetje angstig naar. Maar dan denk ik weer aan onze droom en zie ons heerlijk zeilen met onze mooi opgeknapte HM, glanzend in de zon, zacht snijdend door het helder blauwe water, voortbewogen door een matig briesje tussen de ontelbare golfjes, begeleid door een aantal dolfijnen op weg naar het volgende mooie plekje op aarde. En ik klim voor de zoveelste keer weer mijn ladder op en af. De onderkant is geschuurd. Maar als je goed kijkt, lijkt ze wel een vergiet. Er komen 7 nieuwe bronzen huiddoorvoeren in, nu zijn het nog gaten onder in de boot waardoor het schip in 10 minuten geheel onder water zal verdwijnen als ze nu te water gelaten zou worden. De keerkoppeling rammelde bij stationair varen en is nu in revisie bij Alex van VMS. Daarvoor wel de boiler moeten uitbouwen en de boordaccu (75 kg) aan de kant geschoven.Nu de motor half uitgebouwd is kan ik meteen de vloer of bilge in de motorruimte voorzien van een nieuwe beschermlaag. Meteen de schroefas controleren en hetzelfde geldt voor de roerkoning. Even uit elkaar halen, alles nakijken en opnieuw invetten. Ik haal alles even uit elkaar om zeker te weten dat het nog allemaal goed is. Onze HM is natuurlijk een boot, maar ook ons huis. De watermaker krijgt een mooi plekje voor in de kajuit onder een bank, ik heb daar een kastje voor opgeofferd. Nu nog installeren en aansluiten. Spannender wordt het om de koelkastcompressor straks aan te sluiten. Ik wil hem natuurlijk op een mooie plaats installeren waar we er geen last van hebben. Het wordt dus onder in een kastje van 30 cm breed. Daar mag ik straks met 4 mm leidingen naar toe, onder de vloer door.  De ankerbak zit nu dik in de primer  en na aflakken kan de nieuwe elektrische ankerlier gemonteerd worden inclusief een nieuwe 10 mm ketting. Ondertussen ook al 2 gaten gezaagd om nieuwe patrijspoortjes in te zetten. Eentje komt er in de achterkant, op de spiegel, zodat we ook onderdeks naar achter kunnen kijken om bijvoorbeeld kapers aan boord te zien komen, of gewoon om de zon in de zee te zien zakken vanaf het logeerbed.

DSC05868IMG_6463 IMG_6460 IMG_6461DSC05855

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *