Overlevingskansen? 04-10-2015

EHBO certificaatVandaag de enige cursus gevolgd die je niet voor jezelf doet, maar voor een ander.Een prachtige, zonnige zondagochtend. Onderweg naar Afferden, Gelderland, voor een EHBO-training. Zo geen zin in, maar ook zo noodzakelijk. Want als we straks op onszelf zijn aangewezen kunnen we maar beter weten wat te doen bij medische noodgevallen!

Tussen de chaos van verbanddozen, reanimatie-poppen, dekens en ander oefenmateriaal, steekt cursusleider Geert-Jan Smolders van vaarschool Aquaplanning van wal. De EHBO-cursus is een erkende RYA-opleiding, wat wil zeggen dat het past in het Yachtmaster-programma. Voor twee Belgische medecursisten is dat precies de reden om mee te doen. Zij willen zich gaan verhuren als schipper.

Het is gelukkig vooral een praktische cursus vol basisvaardigheden. De rode draad is het onder controle houden van stress. Dit is namelijk één van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij medische noodgevallen. Wees als eerste alert op het meest levensbedreigende en later op minder ernstige medische problemen.

Door middel van een praktische insteek leren we over reanimatie, onderkoeling en secondary drowning (tweede verdrinking). We reanimeren de poppen, verbinden elkaar (tot ik er een beetje licht in het hoofd van wordt), doen de Heimlich-greep, leren elkaar omdraaien naar een stabiele zijligging, wat te doen bij openstaande wonden, krijgen informatie over het gebruik van de marifoon in noodsituaties, man-over-boord-procedures en oefenen met een automatische defibrillator (AED). Aan het einde van de middag worden nog een paar praktijk-noodsituatie in scene gezet. Al met al een zeer leerzame, geslaagde dag met leuke mede-cursisten. En laten we hopen dat we al deze kennis voor niets hebben opgedaan….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *